Förbud mot bensin, diesel och hybrid i Storbritannien 2035

2035 ska det bli förbjudet att köpa ny bensin- och dieselbil i Storbritannien. Ett mål som tidigare var satt till 2040. Nu inkluderas även hybrider i förbudet.

Det är den brittiska premiärministern Boris Johnson som i sitt uttalande skärper utsläppskraven tämligen drastiskt. Även om en viss del av befolkningen anser det vara för långt fram i tiden. Uttalandet gjorde han i London (tillsammans med David Attenborough, mannen med rösten till diverse naturdokumentärer) inför det globala klimatmötet COP26 i Skottland som hålls under hösten. Det hårdare kravet ligger i linje med att Storbritanniens mål att uppnå noll nettoutsläpp år 2050.

LÄS MER: Spanien överväger förbud mot bensin- och dieselbilar

Premiärminister Boris Johnson. Foto: Bart Lenoir / Shutterstuck.com

För de bilmärken som hamnat på efterkälken med elektrifiering blir uppförsbacken brantare och brantare. 2035 kan tyckas tidigt, men i Norge är siktet inställt på att motsvarande förbud träda i kraft redan om fem år. Och Johnson säger även att förbudet kan träda i kraft tidigare än 2035 om det anses vara möjligt.

LÄS MER: Amsterdam planerar förbud mot bensin och diesel

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!