070913-ford-volvo-framtid

Ford behåller Volvo PV trots storförlust

Fords avdelning för premiumbilar Premier Automotive Group (PAG), där bland andra Volvo PV ingår, visar under det tredje kvartalet en förlust på hela 600 miljoner kronor. Denna siffra får dock ses som positiv om man har i åtanke att gruppen under samma period förra året gick bakåt med hela 3,1 miljarder kronor.

Som smolk i bägaren för Volvo-kära, kommer dock beskedet att Volvo PV står för hela den förlusten, och mer därtill. De andra medlemmarna i PAG, Jaguar och Land Rover, har nämligen gått med en liten vinst. Exakt hur stor förlusten blev för Volvo PV vill Ford inte säga. 

Trots siffrorna står Ford fasta i sin övertygelse om att sälja Jaguar och Land Rover. Däremot är man fast beslutna om att behålla den svenskättade biltillverkaren. Ford skyller Volvos förlust på den kraftigt försvagade dollarn. Nedåtgången har gjort att Ford nu har arbetat fram en ny plan för Volvo PV. Lite motsägelsefullt vill man att Volvo PV ska bli mer självständigt samtidigt som inköp och utveckling ska samordnas mer med övriga i Fordfamiljen. Vad detta gör för Volvos identitet återstår att se. Analytiker säger att det är troligt att Ford vill försöka stärka Volvos position inför en kommande försäljning.   

Den sedan tidigare förlusttyngda Ford-koncernern fortsätter att gå med förlust. Enligt redovisningen för det tredje kvartalet gör företaget en samlad förlust på 380 miljoner dollar, motsvarande 2,4 miljarder kronor. Trots att man går med förlust är det allt annat än sura miner hos Ford. Anledningen är att årets siffror är enormt mycket bättre då fjolårets redovisning för samma kapital visade en förlust på hisnande 5,2 miljarder dollar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!