100512-ford-c-max-hybrid

Ford C-Max blir plug in-hybrid

Fords första hybridmodell på den europeiska marknaden blir nya C-Max. Fords nya praktiska mini-MPV ska bli både hybrid och plug in-hybrid om tre år och allt ska sättas ihop i fabriken i Spanien.

 Ford delar nu med sig av lite intressant information om kommande mini-MPV:n C-Max som kommer senare i år. Den största nyheten är att nya C-Max ska komma i både hybrid- och plug in-hybridversioner. Ford berättar ingenting om tekniken i de två alternativa drivsystemen utan nöjer sig med att säga att plug in-hybriden ska vara speciellt anpassad för stadskörning medan den mer konventionella hybriden ska passa bättre för längre sträckor. Båda versionerna ska lanseras 2013, cirka två och ett halvt år efter premiärlanseringen av nya C-Max som sker senare i år.

Hybridversionerna är de första som kommer att säljas av Ford på den europeiska marknaden. Ford har sedan länge haft flera hybridmodeller till försäljning i USA men inget här i Europa. Ytterligare en glädjande nyhet är att hybridversionerna innebär en rejäl investering i Fords fabrik i Valencia. Omkring 300 miljoner euro ska investeras i Valencia-fabriken för att anpassa den till tillverkning av hybridbilar. Valencia-fabriken ska också bygga den sjusitsiga versionen, Grand C-Max, för export till Nordamerika. Det är okänt hur mycket den spanska staten lånar ut till projektet men enligt Ford är det den högsta summan som kan godkännas av EU.

C-Max-hybriderna är en del i Fords plan att lansera fem nya globala bilar med alternativa drivkällor. Den helt eldrivna Ford Transit Connect kommer redan nästa år och en eldriven Focus baserad på nästa generation kommer 2012. Den femte modellen är än så länge okänd men enligt Ford är det en hybrid som kommer att avslöjas vid senare tillfälle.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!