Foto: Glenn Lindberg

Ford C-Max läggs ned

Ford C-Max och Grand C-Max går i graven efter dalande efterfrågan för segmentet och åtstramningar i koncernen.

Det kommer inte direkt som någon överraskning att Ford C-Max och Grand C-Max går i graven. Modellen debuterade 2003 och en andra generation kom 2010 men intresset för mpv-segmentet är i dag långt ifrån vad det en gång var.

Tidigare i år meddelade Ford att man skulle stärka sin position och öka sin lönsamhet i Europa. I själva verket var det att betrakta som åtstramningar och mellan raderna gick det att läsa att dagarna var räknade för märkets mpv-modeller.

Fabriken i Saarlouis ska fokusera på Focus. Foto: Ford

Tillverkningen av C-Max i Saarlouis-fabriken slutar i juni men produktionen av modellen Focus fortsätter. Dock går fabriken ner från tre till två skift då nattskiftet stryks. Totalt ska 5 000 jobb i fabrikerna i Saarlouis och Köln strykas.

C-Max har tillverkats i Saarlouis åren 2003 till 2010 och sedan 2014. Perioden där emellan tillverkades modellen i spanska Valencia.

På bilden överst ses Grand C-Max testas i Teknikens Värld nummer 5/2013. Av fyra mpv:er blev bilen bara slagen av en: Ford B-Max. Plus fick C-Max bland annat för utrymmen, pris och motor (1,0 EcoBoost 125) men fick minus för köregenskaper och användarvänlighet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!