Ford Crown Victoria

Ford Crown Victoria går i graven

En av de stora amerikanska bilikonerna har gått i graven. Nu har nämligen det sista exemplaret av Ford Crown Victoria, bilen som gjort sig känd som urtypen för både den amerikanska polisbilen och New Yorks kända gula taxibilar, tillverkats.

Få bilmodeller har väl synts i biroller på så många filmrutor som Ford Crown Victoria. Bilmodellen, som i varierande grad av förändring tillverkats sedan 1979, har under många år varit urtypen för både de amerikanska polisbilarna och för de välkända gula taxibilarna i New York. I förrgår rullade så det sista exemplaret av Crown Victoria av bandet i St. Thomas i Ontario, Kanada. Det sista exemplaret var vitt med ljus läderinredning och tillvalsutrustad med separat luftkonditionering för baksätet och hade beställts av en köpare i Saudiarabien.

Under åren förändrades Crown Victoria förvånansvärt lite, modellen har alltid erbjudits med V8-motor och medan övriga modeller i Fords modellprogram kommit och gått har Crown Victoria bara fått mindre ansiktslyft. I sin nuvarande skepnad kom modellen redan 1992. Även systerbilarna Mercury Grand Marquis och Lincoln Town Car, som också tillverkats i samma fabrik, har nyligen lagts ner och fabriken kommer att vara helt stängd vid december i år, vilket innebär att de 1 200 anställda har fått söka sig till nya arbeten.

Vill du veta mer i hur det var att köra Crown Victoria, klicka på länkarna nedan från 2008 när Teknikens Världs chefredaktör Daniel Frodin, tillsammmans med fotograf Glenn Lindberg och dåvarande art director Fredrik Oinonen körde från kust till kust i USA i just en Crown Victoria, en före detta polisbil.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!