Foto: Aronline

Ford-designern Uwe Bahnsen är död

En av Tysklands bildesignpionjärer, Uwe Bahnsen, är död. Bahnsen skapade flera av Fords mest framgångsrika modeller under 1980-talet – och agerade också mentor till flera av dagens designers. Han blev 83 år gammal.

Uwe Bahnsen kom att bli ett av Tysklands stora namn inom bildesignen, främst genom sitt arbete på Ford under 1980-talet. Han skapade bland annat sista generationen Ford Capri (i koncepttappning kallad Colt), tredje generationens Ford Escort (kallad Erika) och de innovativa formerna på Ford Sierra och Scorpio. Bahnsen kom också att agera mentor för flera av dagens stora namn inom bildesign – bland annat Renaults tidigare chefsdesigner Patrick Le Quément.

Bahnsen föddes i Hamburg 1930, och utbildade sig också på konsthögskolan i samma stad. Efter sin 28 år långa karriär hos Ford tog han tjänst som konstnärlig ledare på den prestigefulla designhögskolan i Schweiz.

Uwe Bahnsen dog i Frankrike den 30 juli i år, och blev därmed 83 år gammal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!