071109-nya-ford-focus-st

Ford Fiesta och Focus ST får mer kraft

Många blev besvikna när nya Ford Focus ST presenterades med ”bara” 225 hästkrafter under huven. Nu kan denna skara glädjas åt att det kommer en vässad version av Focus och Fiesta ST.

Ingenting är ännu officiellt, men enligt vad engelska Auto Express erfar så har Ford lyssnat på vad kunderna vill ha. Kunder som tycker att ST-versionerna av Fiesta och Focus är lite för kraftlösa. Senare i år kommer dessa båda kvicka bilar att bli ännu kvickare genom återförsäljarmonterade prestandapaket. Åtgärder som kan genomföras även på sålda bilar, då hos Ford-återförsäljaren med full garanti. Det handlar alltså om uppgraderade versioner av de båda ST-bilarna som också kommer att säljas parallellt i grundutförande. Om dessa extra vassa bilar kommer till Sverige är okänt i nuläget.

Ford Fiesta ST har en fyrcylindrig tvålitersmotor med 150 hästkrafter i originalutförande. Den får nu i stället 188 hästkrafter genom att motorns styrenhet och cylinderhuvud uppgraderas samtidigt som avgassystemet är nytt. Med dessa extrahästar i motorn gör bilen nu 0-100 km/h på åtta sekunder blankt och toppfarten ökar något till 209 km/h. I Storbritannien kommer detta prestandapaket att kosta motsvarande 12 300 kronor. Enligt Auto Express kommer denna bil att finnas tillgänglig i just Storbritannien från och med slutet på januari.

För alla fantaster av Ford Focus ST kommer en uppgradering som får en att dra ännu mer på smilbanden vid körning på kurviga vägar. Med hjälp av ommappad styrenhet, sportluftfilter och nytt sportavgassystem får den vassare versionen av Focus ST runt 264 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 400 newtonmeter. Detta får bilen att sticka iväg från stillastående till 100 km/h på cirka 5,5 sekunder, alltså en dryg sekund snabbare än Focus ST i originalutförande. Toppfarten hamnar runt 250 km/h, en ökning med 10 km/h. Motorn är för övrigt den välkända femcylindriga turbomotorn som kommer från Volvo. I Storbritannien kommer detta prestandapaket att kosta motsvarande 19 500 kronor när det är aktuellt till sommaren.

Ford Focus ST med 264 hästkrafter sätter press på kommande Focus RS som tippas ha närmare 300 hästkrafter, en siffra som mer eller mindre måste uppnås nu. Många hoppas att RS-versionen får fyrhjulsdrift, men enligt Auto Express kommer den att ha drivning enbart på framhjulen. Med hjälp av en ”intelligent” differential ska kraften med all säkerhet nå backen. Den får troligtvis sexväxlad dubbelkopplingslåda med paddlar bakom ratten. Focus RS har sin premiär på bilsalongen i London i juli för att sedan lanseras på ”bred front” i början av 2009. Prislappen i Sverige vågar man inte sia om. Däremot hamnar den omkring motsvarande 325 000 kronor på öarna väster om Engelska kanalen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!