Ford Focus 2015

Ford Focus facelift avslöjad!

Fords storsäljare Focus ska få nytt nylle och vi ska få se det först om drygt en vecka på Genèvesalongen. Men läckta bilder låter oss se nyheterna redan nu.

Ford Focus är sedan tre år tillbaka inne på sin tredje generation och det börjar bli dags att genomgå en föryngringskur för att hänga med i ytterligare några år. Vad föryngringskuren har inneburit för Focus får vi redan nu veta tack vare ett stort antal läckta bilder som sluppit ut på nätet en dryg vecka innan världspremiären på bilsalongen i Genève i mars.

Vad vi ser är en Focus, i både femdörrars halvkombi- och kombiutförande, med helt ny front enligt samma koncept som hos exempelvis lillebror Fiesta och nya Mondeo. Fords Aston Martin-grill kallas utseendet ofta, med all rätt. Den nya fronten har medfört att huven har lite annorlunda utformning med bland annat några nytillkomna veck.

 I övrigt är Focus sig lik på utsidan, men med små detaljförändringar baktill, exempelvis bakljusen som har fått ny design men med samma grundform.

 Interiört har Ford stramat upp utseendet en aning och plockat bort den glansiga, svarta plasten. En ny treekrad ratt med asymmetrisk placering av knapparna ser vi.

Under huven blir det i princip samma motorer som till Focus i dag, det vill säga en handfull olika bensin- och dieselmaskiner men där merparten har finslipats för finare och snålare gång. ST-versionen kommer sannolikt att vara densamma som den som kom 2012 med 250 hästkrafter medan RS-värstingen får 2,3-litersmaskinen som finns i nya Mustang. Det har ryktats att nya RS kan få upp till 350 hästkrafter, men om vi lägger oss mellan den siffran och dagens RS så ligger vi nog närmare sanningen.

Ford Focus Electric kommer att få sällskap av ett annat (delvis) eldrivet syskon, nämligen en laddhybrid som inte bara är tänkt att konkurrera med Toyota Prius utan också sprillans nya laddhybriden Volkswagen Golf GTE. När en laddhybrid-Focus dyker upp vågar vi inte sia om, men det bör inte ligga allt för långt fram i tiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!