100301-focus-kombi

Ford Focus Kombi smyger fram inför Genève

Det är fortfarande några timmar kvar innan Genèvesalongen öppnas för pressen men det hindrar inte Ford från att lätta på locket och visa nya Focus Kombi. Vänj er vid formerna – nya kombi-Focusen kommer att bli en vanlig syn på svenska vägar.

 Ford släpper nu de första bilderna på ännu en modell som bygger på deras nya C-plattform. Nya Focus och alla dess syskon är riktiga världsbilar, det ska inte vara någon skillnad på bilen oavsett på vilken av de tilltänkta 120 marknaderna den säljs. Den nya familjen av bilar i C-segmentet kommer att utgöra en stor del av Fords modellutbud med inte mindre än tio modellvarianter med samma plattform som bas. Vi har tidigare sett Focus i fyra- och femdörrarsutförande, i MPV-utförande som C-Max och Grand C-Max och nu i kombiutförande. Framöver kan vi vänta oss en tredörrarsversion, en coupé och en cabriolet samt en crossover med suvambitioner.

Men nu handlar det om modellen som väntas bli en riktig storsäljare. Ford räknar med att Focus Kombi ska stå för cirka 33 procent av den totala Focus-försäljningen, här i Sverige lär den andelen vida överstigas. Femdörrarsmodellen väntas stå för cirka 60 procent. Ford är dessvärre mycket förtegna när det gäller detaljerna, precis som de var när de första Focus-modellerna presenterades i Detroit tidigare i år. De säger inte mer än att Focus Kombi ska gå att få med fyrcylindriga EcoBoost-motorer. Dock passar de på att för första gången bekräfta att en prestandaversion (sannolikt RS) av nya Focus ska lanseras.

Byggstarten för den nya generationens Focus är planerad till slutet av det här året och tidigt nästa år startar försäljningen i Europa och Nordamerika. Längre fram i tiden ska Focus tillverkas även i Afrika och Sydamerika.

Läs mer

Test & provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!