080125-ford-focus-rs

Ford Focus RS får ”bara” 280 hk

I mitten av december blev det officiellt att Ford kommer med en RS-version av Focus. Men vad som döljer sig under huven nämnde biltillverkaren inte då, men nu säger de att det blir 280 hästkrafter och framhjulsdrift.

Då i december passade Ford också på att skicka ut en liten ”smygtittsbild” som egentligen inte visar mer än ett stort luftintag i frontspoilern och luftslitsar på huven.

På Parissalongen i sommar är det tänkt att bilen kommer att begå sin premiär för att sedan lanseras i Europa i början av 2009.

De officiella effektsiffrorna för Ford Focus RS hamnar på 280 hästkrafter med vridmomentet anges till 400 newtonmeter. Detta kläms ut från den 2,5-liters turbomaskin med fem cylindrar som vi mest känner till med Volvo-emblem på.

Focus RS blir framhjulsdriven, trots att många hade förväntat sig kraftfördelning till alla fyra hjul. Men bilen kommer, enligt Ford, ändå klara av att hantera alla hästkrafter tack vare ett nyutvecklat antispinnsystem och en elektronisk differential.

Konkurrenterna får se upp 2009… tänker då först och främst på nya Impreza STI, Evo X och Golf R32.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!