100328-ford focus rs500

Ford Focus RS500 med 350 hk

Förra månaden skrev vi om att Ford snart ska presentera en vassare version av Focus RS. Nu är vi nästan där, vid presentation alltså. På onsdag släpper Ford lös Focus RS500 med 350 hästkrafter men redan nu bjuder de på lite örongodis i form av ett videoklipp.

Nu ska Ford damma av den gamla beteckningen RS500 som många kommer ihåg från den extra vassa versionen av Sierra RS Cosworth. Enligt en mikrosajt presenterad av Ford ska de på onsdag presentera Ford Focus RS500, en bil som de inte avslöjar någonting om mer än i form av ett videoklipp där bilen rastas (nåja) på en avlyst teststräcka. Då, på tiden för Sierra RS500, innebar beteckningen större turboaggregat, större laddluftkylare, fetare bakvinge med mera och vi får förmoda att Focus RS får ta del av något liknande. På onsdag får vi svaret.

Men så klart finns det lite förhandsuppgifter, något annat skulle inte vara tänkbart. 2,5-litersfemman med turbo (Volvos i grunden) pressar ur sig 305 hästkrafter i Focus RS, men i RS500 sägs det att det ska bli hela 350 hästkrafter. Får hoppas att de drivande framhjulen med RevoKnuckle-teknik bakom sig kan hantera effekten och vridet.

Annat som diskuteras på nätet är att Focus RS500 kommer att lackeras helt i svart och att det enda utstickande är bromsoken som ska vara knallröda. Dessutom sägs en ännu större RS-bakvinge vara monterad. Mer omfattande användning av lättviktsmaterial spekuleras det också i vilket om möjligt skulle göra effektökningen ännu kraftfullare och effektiv.

Ford Focus RS är redan en otroligt kompetent bil, det har vi på Teknikens Värld bevisat både vid provkörningar och på Bankalaset i somras, så frågan är hur mycket extra kompetent den kan bli med 45 extra hästkrafter. Svaret har vi som sagt på onsdag.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!