090804-ford-volvo-opel

Ford fördröjer Volvo-försäljning

Volvo har ingen brådska att sälja Volvo PV. Enligt Wall Street Journal väntar Ford ut GM:s försäljning av Opel innan man utser en ny Volvo-ägare. Opel-affären närmar sig sin upplösning men än är mycket osäkert, Opel kan tvingas i konkurs.

 Amerikanska Wall Street Journal citerar en anonym källa som säger att Ford väljer att dra ut på försäljningen av Volvo PV. Ford uppges vilja få ut mer pengar genom att vänta och se om fler budgivare anmäler sitt intresse. Wall Street Journals källa säger att det förmodligen inte kommer att hända något med Volvo inom de närmaste tre till fyra veckorna. Ford kommer inte att sälja Volvo innan GM har hittat en köpare till Opel.

Fords förhoppning är att den som inte vinner budstriden om Opel ska vända sig till Ford i stället. I rykteskarusellen om de båda europeiska biltillverkarna har flera budgivare förekommit i båda förhandlingar, bland andra kinesiska BAIC. Enligt Wall Street Journal är tre budgivare aktuella i förhandlingarna om Volvo: Geely, BAIC samt en europeisk grupp av investerare. Enligt den ursprungliga planen skulle de tre ha lämnat sina slutgiltiga bud på Volvo i mitten av juli.

Fords väntan ser dock inte ut att behöva bli särskilt lång. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska den tyska regeringen, GM och de två budgivarna Magna och RHJ mötas på tisdag för att diskutera affären. GM uppges ha Belgien-baserade RHJ som favorit, men den tyska regeringen, som måste godkänna försäljningen, föredrar Magnas bud. En förutsättning för affären är att den tyska staten ställer upp med finansiellt stöd till Opel och det uppges man inte vara så pigga på om Opel faller i RHJ:s ägo.

I dagsläget är Opels framtid mycket oviss. Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att konkurs kan vänta för Opel om GM och Tysklands regering inte lyckas enas om en köpare. 

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!