060918_gm_ford

Ford + GM = Sant?

Ford rapporterar i dag att 2006 är ett av de sämsta åren någonsin för jätteföretaget och att förlusten inte kommer bli nådig. Samtidigt meddelar Automotive News att höga chefer från Ford och GM talar om en allians mellan de båda.

Enligt uppgifter började de förhandla om en allians, kanske till och med en sammanslagning i framtiden, i juli när GM:s vd Rick Wagoner träffade Nissan/Renaults dito Carlos Ghosn för att tala om en allians mellan GM och Renault/Nissan.

Skulle det vara möjligt på riktigt? En allians mellan jättarna och konkurrenterna General Motors och Ford. Om man ska vara riktigt ärlig så är ganska troligt och med tanke på dagens läge skulle de båda behöva det eftersom de stadigt går nedåt samtidigt som Toyota kommer allt närmare förstaplatsen. Det innebär helt enkelt att Ford och GM behöver varandra. Och Fords nya vd Alan Mulally gör nog vad han kan för att rädda Ford.

Skulle någon av de två faktiskt tvingas i konkurs skulle det innebära en katastrof, inte bara för USA utan för hela bilvärlden eftersom de två har, så att säga, en hel del anställda och underleverantörer världen över. Men framförallt så slår det mot just USA där ett antal tusen människor skulle bli arbetslösa vid en konkurs. Man kan därför gissa sig till att den amerikanska regeringen lär göra allt för att hålla de båda vid liv, kanske till och med tillsammans.

Det lär dock dröja innan allmänheten får veta något, just nu hörs endast ”Inga kommentarer” från bägge sidor i den här frågan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!