091112-krockkudde ford Foto: Ford / Wieck / © 2009 Ford Motor Company

Ford inför krockkudde i säkerhetsbältet

Ford har hittat ett nytt användningsområde för krockkudden. När nästa generation Explorer lanseras blir Ford först med krockkuddar monterade i säkerhetsbältena. Med uppblåsbara kuddar insydda i bältena ska baksätespassagerarna sitta lika säkert som de i framstolarna.

Krockkuddarna har haft en snabb resa genom våra bilars kupéer. Först intog de ratten, sedan instrumentbrädan och nu finns de även i stolarna, i taket och i vissa bilar framför våra knän. Nu är de kanske på väg att inta erövra ännu en del av våra bilar. Ford planerar att introducera krockkuddar insydda i baksätespassagerarnas säkerhetsbälten i nästa generation Ford Explorer som börjar tillverkas nästa år som årsmodell 2011. Enligt Ford blir de därmed först i världen med tekniken.

Fords system består av en cylinderformad krockkudde som ryms i en insydd ficka i bältet. När bilen känner att en krock är på väg att ske släpps gas ut i kudden. Uppblåsningen sker mjukare än kuddarna i framsätena, mycket för att det ska vara skonsamt för barn. Bälteskudden har flera fördelar. Den ser till att fördela kraften vid en krock över en större yta på kroppen och dessutom hjälper den till att stödja passagerarens huvud och nacke.

Det här är inte första gången Ford berättar om sin bälteskudde. Den amerikanska biltillverkaren har jobbat på systemet i snart ett decennium och på 2006 års bilsalong i Detroit gav Ford ett smakprov på tekniken. Ingenjörerna har varit tvungna att komma förbi flera problem. Vanliga krockkuddar utlöses av en liten pyroteknisk laddning som avger en varm gas. De måste utlösas mycket snabbt eftersom de har en lång sträcka att avverka mellan ratt/instrumentpanel och personen som ska skyddas. Bälteskudden har inte lika lång sträcka att färdas och behöver därför inte smällas upp med samma kraft. Trots det uppger Ford att kuddarna är fullt uppblåsta inom loppet av en tiondels sekund och en kall gas ska vara mer skonsam för passageraren. Ford säger sig ha testa bälteskudden noga för att se till så att den inte är farlig för barn. Även om barnen sover och hänger ned med huvudet ska kudden fungera och systemet går att kombinera med olika barnkuddar.

Bälteskudden införs som tillval till nästa Ford Explorer för att testa kundresponsen. Ford är osäkra på hur stor efterfrågan kommer att bli och tror att kunder som inte har barn som ofta åker i baksätet inte kommer att kryssa för bälteskudden i tillvalslistan.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!