100129-ford-vinst-2009 Foto: Ford / Wieck / © 2010 Ford Motor Company

Ford kan skryta med vinst 2009

Som en av få biltillverkare kan Ford-koncernen skryta med att de gick med vinst förra året. Nettovinsten på 9,5 miljarder kronor är den första sedan 2005. Även Volvo överraskar genom att gå mindre dåligt än väntat.

 2009 blev ett tufft år för bilindustrin och för de amerikanska jättarna Chrysler och General Motors blev fjolåret det tuffaste någonsin. Deras konkurrent Ford höll sig däremot borta från ruinens brant och Ford på torsdagen presenterade sin bokslutsrapport visar det sig att 2009 till och med blev ett riktigt bra år för Ford.

Fords nettovinst förra året uppgick till hela 9,5 miljarder kronor, vilket är en enorm förbättring mot katastrofåret 2008 då förlusten blev närmare 20 miljarder kronor. Ford tror dessutom på fortsatta vinster under 2010.

– Även om vi fortfarande står inför stora utmaningar framöver var 2009 ett avgörande år för Ford och det starkaste beviset för att vår One Ford-plan fungerar och att vi kan skapa en väg mot lönsam tillväxt genom att arbeta tillsammans som ett team och utnyttja vår globala skala, säger Fords vd Alan Mulally i ett uttalande.

Även Volvo PV gick bättre än väntat. Under fjolårets sista kvartal stannade förlusten på 235 miljoner kronor, vilket kan jämföras med samma period 2008 då förlusten uppgick till 5,4 miljarder kronor. Volvos förbättrade resultat förklaras av Ford med konstadsminskningar, ökad försäljning, fördelaktiga pris- och mixeffekter samt lägre materialkostnader. Återhämtningen hölls dock delvis tillbaka av ogynnsamma växelkurser. Under fjolårets sista kvartal tillverkade Volvo 94 000 bilar. Det är 26 000 fler än samma period 2008. Under det här årets första kvartal väntas Volvo producera 93 000 bilar, också det en markant ökning jämfört med samma period i fjol.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!