Foto: © 2013 Ford Motor Company

Ford låter robotar testa bilarna

Som första biltillverkare har Ford börjat överlåta testkörningen av nya bilar åt robotar. I stället för att låta människor sitta och köra timme efter timme låter Ford en robot ta över spakarna.

För att inte slita för mycket på sina mänskliga testförare har Ford börjat köra tester utan förare. Vid utvecklingen av nya Transit lät man i stället datorer och robotarmar sköta körningen när Transit skulle uthållighetstestas på testområdet i Michigan. I videon nedan kan man se hur en robot kör en Transit över kraftiga gupp som i längden skulle bli slitsamma för en mänsklig förare. På Fords testområde finns delmoment som kallas Power Hop Hill, Silver Creek och Curb Your Entusiasm och på bara några hundra meters sträcka kan Ford simulera flera års slitage.

 En annan fördel med den robotiserade föraren, som kommer från amerikanska företaget Autonomous Solutions, är att testmomenten blir väldigt konsekventa. Systemet som sätts i Ford-bilarna är inte uppbyggt på samma vis som Googles och Audis självkörande bilar utan är mer att jämföra med en robot som programmeras att köra exakt samma sträcka med exakt samma hastighet varje gång.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!