080128-ford-minskar-volvo

Ford minskar Volvos produktion

Ford skriver ned Volvo med närmare 16 miljarder kronor. Till följd av det dåliga resultat som presenterades förra veckan skär Ford även ned Volvos produktion med 17 procent det första kvartalet.

Det var inget bra resultat för Volvo som presenterades i och med Fords bokslutsrapport förra veckan. Ford ville inte säga exakt hur mycket Volvo hade gått back, men nu vet vi att det var tillräckligt mycket för att Ford ska vidta åtgärder. Financial Times rapporterar nu att Volvos produktion ska skäras ned med 17 procent, mestadels på grund av den dåliga försäljningen på USA-marknaden. Fords finanschef Don Leclair säger till Financial Times att Volvo har drabbats hårt främst av ofördelaktiga växelkurser, men den oförväntat svaga försäljningen har naturligtvis också bidragit.

BMW och Mercedes har också känt av effekterna av den svaga dollarn. Till skillnad från Volvo kan de minska förlusterna eftersom de har fabriker även i USA. Volvochefen sa tidigare denna månad att det finns planer på att börja bygga bilar i USA. Don Leclair säger dock det motsatta, men han medger att möjligheten utreds.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!