100829-ford mondeo 2011

Ford Mondeo facelift 2011

I slutet av juni presenterade Ford Mondeo av årsmodell 2011, dock utan att bjuda på allt i bildväg. Nu, i samband med bilens uppvisande på bilsalongen i Moskva, presenterar man alla nyheter – även den uppdaterade interiören.

Det är ingen slump att Ford har valt just Moskvasalongen för att visa upp nya Mondeo, eller rättare sagt ansiktslyfta Mondeo av årsmodell 2011. Rysslands bilmarknad växer sig allt starkare och då främst gällande sedanmodeller som ju är en av tre karossversioner som Mondeo erbjuds i. De andra två karossversionerna är halvkombi och kombi. Alla tre versionerna får ta del av denna milda men fullt synliga ansiktslyftning.

I fronten handlar det om tydliga förändringar med en helt ny stötfångare, ny spoiler, mindre grill, större trapetsoidformat luftinsläpp nedtill och – modefluga nummer ett – varselljus av lysdioder placerade strax ovanför dimljusen. Även huven har bullat upp sig en aning och helheltsintrycket framifrån och snett framifrån är mer karaktär och sportigare profilering.

Bak på bilen är nyheten koncentrerad till bakljusen som har vuxit en aning samt försetts med lysdioder. Den observante läsaren lägger på bilderna nedan förmodligen märke till kromlisterna runt sidorutorna. Detta är en nyhet för de Mondeo som utrustas med något av de högre tillbehörspaketen.

Interiört har det också hänt en hel del och för första gången kan vi nu ser bilderna på detta. Ford säger sig ha höjt den upplevda känslan rejält tack vare nya mer påkostade materialval. Mittkonsolen har gjorts om och av bilderna att döma är den billiga glansiga hårdplasten väck och ersatt av motsvarighet i betydligt mer sobert utförande. Känslan i knappar och vridrattar ska vara högre än tidigare och kromdetaljerna runt luftutsläppen är numera matta i stället för blanka. Mittkonsolen bjuder också på ett nytt navigationssystem samt förbättrat ljudsystem. Ett helt nytt ljudsystem finns också med 8-kanalsförstärkare, centerhögtalare och subwoofer på 17 liter monterad i bagageutrymmet. Andra nyheter på insidan är modifierade dörrsidor och takbelysning med lysdioder för ett mjukt och sofistikerat ljus.

Under huven finns det sedan tidigare en rad bensin-, diesel- och E85-motorer att välja mellan. Men i och med årsmodell 2011 introduceras även två nya maskiner – en EcoBoost bensinmotor samt en TDCi Duratorq dieselmotor.

Förstnämnda är en variant på redan introducerade EcoBoost-motorn på 2,0 liter men här med 240 i stället för 203 hästkrafter. Denna motor, med direktinsprutning, variabla kamtider och turbomatning, har ett maxvrid på 340 newtonmeter mellan 1 900 och 3 500 r/min (overboost finns tillgängligt och ger då 360 newtonmeter för en stund). Förbrukningen uppges vid blandad körning till 0,77 liter per mil och utsläppen till 179 gram koldioxid per kilometer. Enligt Ford är det upp till 20 procent lägre siffror än tidigare motsvarande motorer. Toppfarten ligger på 246 km/h för sedanen och halvkombin medan kombin når 241 km/h. 0-100 km/h avverkas på 7,5 sekunder samt 7,8 sekunder beroende på karossversion. Det är tre, fyra tiondelar mindre än vad 203-hästarsmotorn mäktar med. Denna motor kommer standardutrustad med dubbelkopplingslådan Powershift.

Den nya dieselmotorn är en 2,2-liters Duratorq med tolv procent mer effekt än tidigare vilket betyder 200 hästkrafter totalt. Maximalt vridmoment ligger på 420 newtonmeter mellan 1 750 och 3 000 r/min (overboost finns och betyder 450 newtonmeter). Förbrukningen vid blandad körning ligger på 0,60 liter per mil vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp på 159 gram per kilometer. Toppfarten för sedanen och halvkombin är 230 km/h medan kombin gör 225 km/h som max. 0-100 går på 8,1 sekunder för de båda förstnämnda medan sistnämnda karossversion avverkar sprinten på 8,3 sekunder. Denna nya dieselmotor är standardutrustad med sexväxlad manuell låda.

De båda nya motorerna klarar av Euro 5-avgaskraven.

I september är det försäljningsstart av nya ansiktslyfta Ford Mondeo.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!