060309_ford_etanol

Ford: Oljebolagen måste ha fler etanolpumpar

En Fordchef meddelade den amerikanska kongressen att oljebolagen måste börja ta sitt ansvar och installera fler E85 pumpar. Men oljebolagen försvarar sig med att etanol är en osäker marknad.

– Med miljoner hybridbilar rullande på världens vägar och ännu fler på väg så måste oljebolagen skaffa fler etanolpumpar, lät en Fordchef meddela den amerikanska kongressen under tisdagen.

De amerikanska etanoltillverkarna har länge klagat på oljebolagen som inte har bråttom i etanolutvecklingen, trots att de själva står för 15 procent av bränslet i E85. President George W. Bush har länge krävt fler etanolpumpar för att minska importen av olja.

I USA finns det över 170 000 bensinstationer men bara 600 med etanol. De flesta USA:s mellersta delar där etanolen tillverkas mest. USA har så många etanolbilar att 10 miljoner liter vanlig bensin skulle kunna sparas varje år om alla gick på etanol, men då krävs också att oljebolagen tar sitt ansvar.

Amerikanska petroleum institutet försvarade sig med den stora kostnaden.

- Att installera en E85 pump med separat underjordisk tank och allt som hör till kostar drygt 1,5 miljoner kronor, sa en talesman för institutet. Det är en stor investering för en produkt som inte har en säker marknad än så länge, sa talesmannen.

Vi får hoppas att Fords uttalande har någon effekt på oljejättarna.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!