080731-vw-större-ford

Ford passerade av Volkswagen

Vid årsskiftet kunde Ford titulera sig som världens tredje största tillverkare, en bit bakom GM och Toyota. Om man nu tittar på siffrorna när årets första halvlek har avverkats har Ford passerats av fyran Volkswagen i antalet sålda bilar.

Under årets första sex månader har Volkswagen inte bara ökat sin vinst rejält, utan också sin försäljning. Från januari till och med juni sålde Volkswagen 3,31 miljoner bilar, en ökning med 7,2 procent jämfört med samma period förra året. Tar man i stället en titt på Fords motsvarande siffror är det mindre smickrande läsning. Fords försäljning har under årets sex första månader sjunkit med elva procent och landar på totalt 3,09 miljoner bilar. Mellan de båda bilkoncernerna skiljer det alltså 220 000 bilar till Volkswagens fördel. När hela året summeras i början av nästa år får Ford antagligen finna sig i att ha blivit omsprungna av Volkswagen – kanske för gott. Tills för fem år sedan var andraplatsen bland världens största biltillverkare Fords, men då seglade Toyota upp jämsides och förbi.

Det finns ett antal faktorer som ligger bakom ”tronskiftet” på tredjeplatsen. Volkswagen är starka globalt och har en betydande marknadsandel i kraftigt expansiva Kina. Det har inte Ford, däremot har de sin viktigaste marknad i USA, som vi alla vet i dagsläget har det tufft. Volkswagen är inte alls lika beroende av USA-marknaden.

Ford kommer fortsatt att vara beroende av den inhemska marknaden (USA) vilket knappast hjälper dem att avancera under årets andra hälft. Tvärtom så får de det nog ännu jobbigare.

En annan faktor i det hela är att nu när folk världen runt börjar bli mer miljömedvetna och gärna väljer bilar som förbrukar mindre bränsle, då har Volkswagen fler ess under rockärmen än vad Ford har i dagsläget.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!