090629-ford-transit-plugin

Ford Transit på el kommer nästa år

Om allt går enligt planerna ska helt och hållet eldrivna plug in-versioner av Ford Transit och Transit Connect säljas i Sverige nästa år. Redan under Almedalsveckan på Gotland kan visar Ford sina första elbilar.

 Sverigelanseringen av Fords första helt och hållet eldrivna bil närmar sig. Tidigare i våras visades Ford Transit Connect BEV Concept – en eldriven transportbil som kan laddas via ett eluttag. Under Almedalsveckan på Gotland visar och demokör Ford den lilla elektriska transportbilen.

– Vi vill känna av intresset på marknaden. Fungerar allt som det ska så kan ett brett modellutbud med eldrivna, plug-in, lätta transportbilar baserade på Ford Transit och Transit Connect att finnas till försäljning under 2010 på den svenska marknaden, säger Anna Müller, vd för Ford Motor Company AB Sverige.

Kanske väntar en omfattande elbilssatsning från Ford de närmaste åren. I förra veckan meddelades att Ford hade godkänts Advanced Technology Vehicle Manufacturing Insentive Program. Det innebär att Ford får 5,9 miljarder dollar från den amerikanska staten för att modifiera fabriker i fem olika amerikanska delstater så att de kan ställa om produktionen till 13 olika snåla och miljövänliga bilar, inklusive elbilar. Elversioner av Transit och Transit Connect blir med all sannolikhet de första elbilarna som sätts i produktion till följd av pengatillskottet.

De eldrivna transportbilarna riktas framförallt mot olika företag som vill kunna skylta med att deras bilar släpper ut noll gram koldioxid. Till utseendet skiljer sig elkonceptet som visades i våras inte från en vanligt Transit, men lita på att företagen som kör bilarna kommer att dekalera dem rikligt. På insidan är det desto mer som skiljer. Ett lithiumbatteri på 21 kWh skickar kraft till elmotorn på 50 kW. En full laddning uppnås på 6-8 timmar och därefter kan man köra upp till 16 mil i ett svep. Toppfarten anges till 130 km/h.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!