090126-ford-volvo

Ford trappar upp jakten på köpare

Det har visat sig svårt för Ford och GM att hitta köpare till sina svenska bilmärken. Nu ökar Ford takten i sökandet efter en köpare. I februari sätts det in extra resurser för att få till en försäljning, resurser som främst riktas mot kinesiska företag.

Svenska bilar är uppenbarligen svårsålda, varken kunder eller konkurrenter verkar vilja ha dem. Det har snart gått två månader sedan det stod klart att Saab och Volvo var till salu, och ännu har ingen köpvillig intressent gett sig till känna. Ryktena har däremot varit otaliga. För GM verkar läget nu vara så hopplöst att de har gett upp tanken på att kunna sälja Saab inom den närmaste framtiden. I stället ser det ut som att Saab är på väg att frigöras från GM. Ford däremot, har fortfarande siktet inställt på att inom kort sälja Volvo. Med början i februari trappas jakten på en köpare upp.

Fords första åtgärd är att börja skicka ut försäljningsdokument till potentiella köpare, uppger Detroit News och hänvisar till en anonym källa. Det är främst i det stora landet i öst, Kina, som Ford tror sig kunna finna en ny vårdnadshavare till Volvo. En försäljning av Volvo börjar nästan bli brådskande för Ford, som helst vill undvika att behöva knapra på det utlovade stödet från den amerikanska staten. Detroit News källa pekar speciellt ut SAIC, Chery och Guangzhou Automobile Group som potentiella köpare. Alla dessa har tidigare förekommit i rykteskarusellen kring Volvo.

Ford uppges inte ha velat pruta på den prislapp man har satt på Volvo. Ford har tidigare sagt att man vill ha 6 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor. 1999 köpte Ford den svenska tillverkaren för 6,4 miljarder dollar. Marknadsanalytikerna tror att det blir svårt för Ford att få ut så mycket för Volvo, inte minst med tanke på att det för närvarande inte är den bästa tidpunkten att sälja.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!