080908-ford-el-drivmedel Foto: Ford / Wieck / © 2008 Ford Motor Company

Ford tror på elektricitet

Elektricitet – inte vätgas, diesel eller etanol – kommer att driva framtidens bilar. Det är i alla fall Fords globala produktchef övertygad om. Derrick Kuzak tror att el är den ultimata lösningen.

Frågan om vad som ska driva framtidens bilar – bensin, diesel, etanol, vätgas eller elektricitet – är en av de riktigt stora och intressanta. Fords globala produktchef Derrick Kuzak tror sig dock redan ha svaret på frågan. Han menar att svaret på frågan är elektricitet. Till Detroit News säger Kuzak att el är den ultimata lösningen på framtidens drivmedelsproblem. Han understryker dock att det är hans egen personliga övertygelse som talar, inte Fords officiella strategi. Men samtidigt får han medhåll av Fords marknadschef Jim Farley. Han håller med om att el är framtidens lösning, och att bilindustrin måste börja förlika sig med det faktumet.

Trots att två höga Ford-chefer redan verkar ha bestämt sig för vad som är framtidslösningen ska Ford fortsätta att forska kring alla alternativ. Detta gör man helt enkelt för att vara på den säkra sidan. Man vill inte stå med byxorna nere om det skulle ske ett genombrott i till exempel vätgasutvecklingen. Derrick Kuzak är speciellt skeptisk till hybridbilar, trots att de delvis drivs av el. Han menar att den betydande kostnadsökningen de två drivlinorna innebär inte motsvaras i effektivitet, medan Kuzaks främsta argument mot bilar som drivs av vätgas är att de kräver en omfattande infrastruktur som inte finns i dag. Förutsättningar för elbilar i den vardagliga trafiken finns däremot i princip redan i dagsläget. Även om Ford säger sig bedriva utveckling på alla alternativa drivmedelsfronter säger de två chefsuttalandena ganska mycket om var Ford lägger mest fokus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!