081217-ford-volvo-geely

Ford tror på stort intresse för Volvo – kinesiska Geely diskuterar affär

Ford-chefen Alan Mulally förväntar sig många intressenter som vill diskutera Volvo-affär. Trots tuffa tider tror han att det kommer falla väl ut för Volvo Personvagnar.

Under ett event i går i Dearborn, Michigan, uttryckte Ford-chefen Alan Mulally sina tankar kring Volvo Personvagnar som nyligen satts upp på till salu-listan. Ford Motor Company ser just nu om sitt eget hus för fulla muggar, allt för att blidka den amerikanska regeringen och på så sätt få till stånd ett gigantiskt lån på nio miljarder dollar. Utan detta lån anses Ford inte kunna överleva mer än några månader in på nästa år.

Alan Mulally berättade att Ford överväger olika strategiska alternativ för Volvo, vilket inte kan ses som nyheter. Däremot berättade han att Ford förväntar sig ett massivt intresse för varumärket Volvo och att det svenska bilmärket är i en position som gör tidpunkten lämplig för övervägande av olika alternativ. Det sista får man väl se som ett något kryptiskt uttalande.

– Jag tror att även om tiderna är tuffa så finns det många som skulle älska att ha varumärket Volvo under sig. Även om det är tufft just nu så tror jag att allt kommer att lösa sig till det bättre, sa Alan Mulally under eventet där Ford även presenterade några nya bilmodeller.

Alan Mulally ville under gårdagen däremot inte uttala sig om något företag har kontaktat Ford angående Volvo Personvagnar.

Tidigare har vi skrivit om det kinesiska intresset kring Volvo. Då sades det vara Changan Automobile och Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) som visat intresse, men enligt brittiska Autocar är det i stället kinesiska Geely som kommit längst i diskussionerna med Ford.

Redan i början av nuvarande år var Geely i kontakt med Ford angående Volvo, men backade då tillbaka ett par steg på grund av den höga prislappen – nästan 50 miljarder kronor.

Nu när Ford säger sig vara beredda att sänka priset för Volvo, ska även diskussionerna mellan dem och Geely ha tagit fart igen.

Dock finns det ett dilemma som gör att de kinesiska intressenterna, och även andra, ryggar tillbaka. Enligt källor till Autocar förbjuder Ford en eventuell köpare att använda de Ford-baserade plattformarna inom Volvo till något annat bil/varumärke. Med andra ord får köparen inte använda Volvos befintliga teknik fullt ut inom sin egen koncern.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!