Ford varslar 30 000 senast 2012

Sammanlagt 14 fabriker läggs ner och upp till 30 000 jobb försvinner när Ford sätter "räddningsplanen" i verket. En ny fabrik ska byggas på ännu okänd ort och den ska inrikta sig på hybridbilar.

Fords länge väntade "räddningsplan" blev officiell igår, måndag. Den amerikanske biljätten meddelade då att upp till 30 000 människor kan få gå när företaget gör stora nedskärningar. Sju fabriker ska läggas ner, men Ford valde att bara nämna tre vid namn.

Det handlar om fabrikerna i St. Louis (Ford Explorer och Mercury Mountaineer), Atlanta (Ford Taurus) och Wixom, Michigan (Lincoln LS, Town Car och Ford GT).

Fabriken i St. Thomas, Ontario kommer att få nedskärningar men inte läggas ner helt. 2 500 jobb ska bli 1 300. Detta någon gång under 2007.

Även sju komponentfabriker ska läggas ner.

Men det ska inte bara läggas ner. I räddningsplanen ingick ett nybygge. En helt ny fabrik som kommer att bygga nya hybridbilar. Var den kommer att ligga har Ford inte avslöjat, bara att det kommer vara i Nordamerika och på ett billigt ställe.

Ontario förlorar två fabriker i och med att en av de sju komponentfabrikerna finns där. Ford har bara nämnt två av de sju, en var i Windsor, Ontario. Det kan innebära att Ontario får den nya fabriken som kompensation, om det är billigt nog att driva den.

Ett antal chefer (Officers) kommer också att få lämna sina poster. Sex-sju stycken väntas bli namngivna under tisdagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!