081205-volvo-prislapp

Ford vill ha 50 miljarder för Volvo PV

Ford har nu fastställt prislappen för Volvo Personvagnar. Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade under onsdagen att Ford vill ha oväntat mycket för att släppa Volvo, nästan lika mycket som man betalade för tio år sedan.

Ford ska försöka sälja Volvo Personvagnar för 6 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor. Priset är oväntat högt och nästan lika mycket som Ford betalade 1999 då man köpte Volvos personbilstillverkning för 6,4 miljarder dollar, 53 miljarder kronor i dagens växelkurs. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg som talat med en källa som vill vara anonym eftersom prislappen inte är officiell ännu. Enligt Bloomberg har Ford anlitat JP Morgan Chase & Co som rådgivare för försäljningen.

Marknadsanalytiker som Bloomberg talat med tror dock inte att Ford kommer att få så mycket för Volvo. Ford är i stort behov av pengar snabbt, om en intresserad köpare lägger ett lågt bud är det ganska troligt att Ford tar det. Analytikernas uppfattning är att allt annat än ett kraftigt rabatterat pris är otänkbart.

– För en köpare är det här det bästa läget man kan drömma om, för Ford är det inte idealiskt, säger Ferdinand Dudenhoeffer, chef för fordonsforskningen vid Gelsenkirchenuniversitetet i Tyskland, till Bloomberg.

Det har även dykt upp en ny möjlig köpare till Volvo. Bloomberg nämner Texas-baserade Texas Pacific Group, TPG, som en möjlig spekulant. TPG är ett investmentbolag med över 400 miljarder kronor i kapital i sin verksamhet. TPG var ett av de företag som var med i striden om Jaguar och Land Rover förra året, en strid som till slut vanns av indiska Tata Motors. Pete Kelly, senior director vid J.D. Power Automotive Forecasting i Oxford, England, utesluter en rad tidigare nämnda köpare. Enligt Kelly är det osannolikt att Volvo köps upp av Volkswagen, BMW och Daimler AG. Kvar finns endast asiatiska alternativ. Kelly anser att Volvo fortfarande är ett starkt varumärke och en grundmurad sälerhetsidenititet. Problemet för Volvo är att man är alldeles för beroende av marknaderna i USA och Europa.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!