070529_volvo_ford_bmw

Ford vill sälja - Volvos rykte på spel

Det har ryktats en längre tid om att Ford är villiga att sälja Volvo för att lindra den svåra ekonomiska situation som den amerikanska biltillverkaren befinner sig i. BMW har flera gånger nämnts som en tänkbar köpare.

Ford förlorade 86 miljarder kronor förra året och befinner sig i en djup ekonomisk kris. Olika besparingsåtgärder kommer att vara befogade de närmaste tre åren vilket medför ytterligare kostnader med 120 miljarder. För att lindra fallet är Ford nu villiga att sälja Volvo. Det har flera gånger sagts att BMW är intresserade av att köpa och den tyska biltillverkaren sägs nu utvärdera ett eventuellt köp enligt Göteborgs-Posten. Varken BMW, Ford eller Volvo vill kommentera uppgifterna.

1999 sålde AB Volvo personbilsdivisionen Volvo Personvagnar till Ford som var ute efter Volvos kärnvärden som hade gjort varumärket så starkt.

Nu när Ford sägs vilja sälja Volvo för att sanera sin egen ekonomi så finns en risk att Volvo hamnar i ”orätta händer”, det vill säga hos en ägare som inte fortsätter att vårda Volvos så väl inarbetade kärnvärden. En sådan ägare skulle kunna sätta namnet Volvo och hela dess rykte på spel – till och med lastbilstillverkarens varumärke. AB Volvo skulle vara helt utan makt att kunna påverka detta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!