081208-bilindustrin-krav

Fordonsbranschen kräver krafttag mot krisen

I ett öppet brev till regeringen kräver fordonsbranschen med Bil Sweden och MRF i spetsen att något görs åt krisen. En rad åtgärder föreslås. Bland annat ska alla nya bilar befrias från fordonsskatt i två år.

Krisen i bilindustrin och den globala ekonomin i stort har redan slagit hårt mot Sverige. Tusentals har varslats. Fler varsel väntas. Nu kräver den svenska fordonsbranschen att regeringen agerar för att mildra effekterna. I ett öppet brev som har överlämnats till statsministern, näringsministern, finansministern och miljöministern ger fordonsbranschen förlag på åtgärder som bör vidtas.

Följande åtgärder föreslås:

Behåll dagens miljöbilspremie och miljöbilsdefinitioner.

Befrielse från fordonsskatt för alla nya bilar i två år (dieselbilar ett år) kompletterat med en åldersdifferentierad fordonsskatt (även för lastbilar).

Behåll trängselskattebefrielsen i Stockholm för miljöbilar. Parkeringsförmånerna för miljöbilar i Stockholm bör behållas. Alla kommuner bör uppmuntras att stimulera miljöbilsförsäljningen genom parkeringsförmåner mm.

Lätta lastbilar som uppfyller Skatteverkets miljöbilsdefinition ska erhålla en premie motsvarande miljöbilspremien för personbilar.

Tunga fordon som uppfyller Euro 5 ska erhålla fem års fordonsskattebefrielse.

Skrotningsmorot för bilar som inte uppfyller miljökraven enligt Euro 2 (bilar äldre än 1996 års modell).

Slopa överbeskattningen av dieselbilar för alla bilar som uppfyller 2005 PM eller Euro 5 (sänk uppräkningen av fordonsskatten till 2,3).

Klargör att inga förändringar i förmånsbeskattningen, bränslebeskattningen eller andra fordonsskatter är aktuella innan krisen är passerad.

– Vi önskar att den svenska regeringen visar handlingskraft i likhet med andra regeringar i många andra länder och dels stimulerar ekonomin generellt, dels stöttar den svenska fordonsindustrins hemmamarknad samt påskyndar en angelägen miljöanpassning av den svenska fordonsparken, säger Bertil Moldén, vd BIL Sweden.

Läs fordonsbranschens brev till regeringen

Krönika

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!