091112-krockkudde ford Foto: Ford / Wieck / © 2009 Ford Motor Company

Fords bälteskrockkudde inte Volvos

I förra veckan skrev vi om Fords nya uppfinning ”bilbälte med inbyggd krockkudde”. Många av er läsare hävdade att det måste vara Volvos uppfinning som Ford har norpat. Men så är inte fallet.

Förra fredagen läste du säkerligen artikeln här på teknikensvarld.se som handlade om en helt ny teknisk uppfinning som helt enkelt kan betecknas som krockkudde inbyggd i bilbältet. Uppfinningen ska ge baksätespassagerarna ett liknande skydd som det som de konventionella krockkuddarna ger framsätespassagerarna.

Några av våra läsare kommenterade uppfinningen och menade att det måste vara Volvo som ligger bakom den. Säkerligen var det också flera av er som läste men inte kommenterade som misstänkte att Volvo borde stå som avsändare på denna nya säkerhetsdetalj.

Men så är det alltså inte. Automotive News har nu rotat i bakgrunden till den speciella krockkudden. De kom fram till att Ford jobbat på den i sju år och kommit fram till slutresultatet genom att testa en rad olika utföranden på produkten. Men Ford ska inte ta åt sig hela äran. I utvecklingsarbetet har den amerikanska biltillverkaren involverat det relativt lilla företaget Key Safety Systems som utvecklar diverse olika säkerhetsdetaljer (bland annat bilbälten och krockkuddar) till bilindustrin. Företaget är baserat i en förort till Detroit och omsatte förra året 363 miljoner dollar.

Ford och Key Safety Systems håller tillsammans på patentet på uppfinningen.

Ford ska lansera den inbyggda bilbälteskrockkudden i nästa generation Explorer och hoppas kunna ha ensamrätt på uppfinningen under några år innan övriga biltillverkare i världen börjar använda den.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!