Förenade Arabemiraten slopar bränslesubventioner

Förenade Arabemiraten har beslutat att tar bort sina bränslesubventioner som kostar nästan 250 miljarder om året.

Landet är ett av världens mest oljerika länder och som många andra oljeproducerande länder i Mellanöstern har de subventionerat medborgarnas inköp av bensin och diesel. Men det sätter nu landet stopp för.

Anledningen är de sjunkande oljepriserna som de senaste åren har tvingat regeringen att gå in med mer och mer pengar för att hålla priset för medborgarna nere. Bistånden beräknas kosta omkring 249 miljarder kronor årligen och nu planerar de i stället att satsa på elbilar och andra miljövänligare alternativ.

För flera av oljeländerna är det en fråga om status att ha låga bränslepriser i förhållande till omvärlden. Enligt Dagens Industri verkar dock även grannländerna Kuwait, Bahrain och Oman vara på väg åt samma håll.

Bensinpriset ligger i nuläget på cirka fyra kronor litern och diesel kostar cirka 6,80 kronor per liter, det är dock oklart vad priset blir när bistånden slopas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!