Foto: Hans Hedberg

Förlängda Volvo S60 Inscription – första Kina-byggda bilen som säljs i USA

Volvo har tre bilar med sig till Detroitsalongen och en av dem är extra intressant, nämligen den som heter S60 Inscription – en förlängd version av S60 som byggs i Kina och ska säljas i USA.

Volvo S60 Cross Country och nya XC90 R-Design i all ära, men en riktigt intressant nyhet som Volvo har tagit med sig till Detroit är S60 Inscription.

Bilen i sig är inget nytt då den sedan ett år tillbaka redan säljs i Kina under namnet Volvo S60L. Det är alltså den förlängda versionen av S60 vi snackar om, med åtta extra centimeter mellan hjulaxlarna. Något som ger extra utrymme för baksätespassagerarnas lekamen, framför allt benen.

Detta är alltså bilen som flera av er teknikensvarld.se-besökare skrek er hesa över när den hade kinesisk premiär i november 2013. Denna och en V60L såg då ut att ligga högt upp på den svenska önskelistan, men Volvo verkar inte vilja frakta den till Sverige utan nu blir det över Stilla havet i stället eftersom den ska säljas i USA med start andra kvartalet i år. Klassledande baksätesutrymme för amerikanska köpare beskriver Volvo modellen.

Foto: Hans Hedberg

Och det är här den riktigt stora nyheten ligger. S60 Inscription blir därmed den första bilen som byggs i Kina och som säljs på den amerikanska marknaden.

Den amerikan som oroas över låg byggkvalitet ska inte behöva oroa sig. Volvos fabriker i Kina ska hålla samma kvalitet som fabrikerna i Europa, med samma upplägg och strategier. Alla Volvos fabriker är mer eller mindre speglingar av varandra.

Volvo S60 Inscription kommer i USA att erbjudas med T5-motorn och med antingen fram- eller fyrhjulsdrift. I framhjulsdrivet utförande är det nya, fyrcylindriga Drive E-motorn som gäller, i fyrhjulsdrivet utförande den gamla femcylindriga maskinen.

Bilderna ovan visar S60 Inscription (bilder nyss tagna på Detroitsalongen) medan bildgalleriet nedan visar S60L. Trots olika modellbeteckningar rör det sig alltså om samma bil. S60L finns för övrigt även som laddhybrid där en bensinmotor kombineras med en elmotor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!