080125-volvo-pv-förlust

Förlust för Volvo Personvagnar i fjol

I går presenterade Ford sin bokslutsrapport för 2007. I den kan man läsa att Fords förluster har minskat rejält och att Volvo gjorde en förlust för helåret, men att fjärde kvartalet gav ett nollresultat.

Medan Ford skriver att Volvo gick med förlust under 2007 så anger de inte hur stor minusposten blev. Däremot skriver de att premiumbilsgruppen PAG, där Volvo, Jaguar och Land Rover ingår, gick med vinst före skatt på 504 miljoner dollar för hela förra året. Jämfört med 2006 är det glädjande siffror då siffran var 344 miljoner dollar – i förlust.

PAG gjorde en vinst på 59 miljoner dollar för fjärde kvartalet 2007. Motsvarande period året före var vinsten hela 174 miljoner dollar. Att vinsten var lägre under förra årets sista kvartal förklaras av de sämre valutakurserna, en ofördelaktig produktmix och att det under 2006 års siffror ingick engångsintäkter som inte fanns året efter. Volvo gick plus minus noll sista kvartalet, det var i stället Jaguar och Land Rover som drog in pengarna som gav plus på kontot.

Enligt Olle Axelsson, Volvo PV:s informationschef, behöver Volvo sänka kostnaderna ytterligare och anpassa USA-verksamheten för att inte förlora så mycket pengar där.

För Ford innebar 2007 en förlust efter skatt på 2,7 miljarder dollar. Mycket pengar kan tyckas, men det är nog ändå glädje i Ford-leden eftersom förlusten året innan var 9,9 miljarder dollar större.

Enligt en prognos från Ford-chefen Alan Mulally kommer den amerikanska att ekonomin mattas av och att bilindustrins framtid blir en utmaning. På så vis behöver Ford ytterligare sänka kostnaderna i Nordamerika. Fler personalnedskärningar är troligen att vänta som en följd av detta.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!