071003-mazda-taiki

Formsensationen Mazda Taiki

Frågan är om man har sett en så här läcker och spännande konceptbil tidigare? Mazda Taiki ska i alla fall ställas ut på Tokyosalongen för att visa vad japanerna har siktet inställt på.

När Mazda ställer ut Taiki på Tokyosalongen i slutet av denna månad lär den bli salongens ögongodis nummer ett.

Grejen med Taiki är att den sägs innehålla tekniker som är möjliga att realisera redan i dag. Det innebär bland annat nästa generations wankelmotor och aerodynamisk kaross som kan ge oss en hint till hur Mazdas sportbilar kan se ut i framtiden.

Motorn är alltså den nya generationens Renesis-wankel som betecknas 16X. Den består av två rotationskolvar (även kallade vridkolvar) och ligger volymmässigt på  1,6 liter  ( 0,8 liter  för vardera kolv). Den sägs öka termiken och vridkraften oberoende av hastighet. Med nytt insprutningssystem och användande av aluminium ska bensinförbrukningen också sänkas en hel del. Wankelmotorn av i dag är ju inte direkt känd för att vara bränslesnål.

Frågan kvarstår då – när får vi se en sportbil från Mazda med en formgivning liknande Taikis? Troligtvis aldrig. Vad tror du?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!