Foto: Zauberin

Försäljningen av diesel ökar i Sverige

Dieselbilarna granskas hårt just nu och får utstå mycket spott och spe, men det hindrade inte försäljningen av drivmedlet diesel från att öka samtidigt som bensinen tappade.

Enligt Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet (SPBI) steg dieselförsäljningen i Sverige under mars månad, jämfört med samma månad förra året, med cirka 17 000 kubikmeter till totalt 501 900 kubikmeter. Uppgången landade därmed på fyra procent. I siffran ingår även inblandning av biodrivmedlen HVO och FAME.

Hittills i år, från januari till och med mars, har det sålts 1 374 300 kubikmeter diesel i vårt land, en uppgång med cirka 23 400 kubikmeter vilket motsvarar ungefär en tvåprocentig ökning.

– Försäljningen av diesel steg i mars. Därmed ökar även användningen av biodrivmedlet HVO som ju används i vanliga dieselbilar. Vid tankning av diesel får man upp till 50 procent förnybar diesel, säger Ulf Svahn som är vd för SPBI.

Samtidigt som dieseln har ökat har bensinen gått motsatt väg. Under mars månad såldes 261 500 kubikmeter bensin, en nedgång med 19 700 kubikmeter eller sju procent. Hittills i år har 708 200 kubikmeter bensin sålts vilket är 48 300 kubikmeter mindre än motsvarande period i fjol eller, om man hellre uttrycker sig så, en tillbakagång med sex procent.

E85-bränslet fortsätter att gå sin kräftgång efter att för ett antal år sedan noterat ideliga toppsiffror. I mars backade E85-försäljningen med 14 procent till 2 300 kubikmeter. Dock har bränslet under årets tre första månader ökat med hela 32 procent till ungefär 7 000 kubikmeter.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!