Första gången i Sverige: Volkswagen XL1

De som råkar vara i Stockholm i helgen får tillfälle att titta på Volkswagen XL1, för första gången utanför bilsalongerna. Teknikens Värld bjöds in till en förhandstitt.

Historien om Volkswagen XL1 började redan 2002. Då hette Volkswagens vd Ferdinand Piech och XL1 hette L1. Poängen med bilen var att Piech skulle kunna ta en bil från Volkswagens hemmaplan Wolfsburg och åka till Volkswagens årsstämma i Hamburg utan att bränna upp mer diesel än 1 liter per 100 kilometer. 

 Den senaste inkarnationen har fått en bokstav till i modellnamnet och heter numer XL1. Bilen har visats upp på bilsalonger över hela världen och nu har den kommit till Tekniska Museet i Stockholm som en del av utställningen 100 innovationer som slår upp portarna den 25 februari. Teknikens Värld tog givetvis tillfället i akt och dök upp på pressvisningen för bilen som aldrig tidigare varit i Sverige. 

 Att bilen dras med lättviktsmaterial märks redan när måsvingedörren ska fällas upp –dörren är precis som resten av den 230 kilo tunga karossen gjord i kolfiber. En lättare akrobatisk övning senare har man sjunkit man in i de djupt skålade stolarna och hamnar bakom en instrumentering som ser mer eller mindre produktionsfärdig ut. 

 Själva stolen är placerad så lågt som möjligt för att kunna bygga ett så lågt och strömlinjeformat tak som bidragit till cw-värdet på låga 0,186. En 800 kubikcentimeters stor plug in-hybridmotor på 48+27 hästkrafter ger skjuts till den 795 kilo tunga bilen. Koldioxidutsläppen stannar på 24 gram per körd kilometer, alternativt noll gram om man kör på eldrift vilket man kan göra i 35 kilometer. 

 När XL1 sätts i produktion är inte klart menar Marcus Thomasfolk, presschef vid Volkswagen Sverige, men ger en föraning om att det inte blir i en alltför avlägsen framtid. 

 – Allting är förberett för produktion. Vi kan inte säga exakt men inom en inte alltför avlägsen framtid.

 Volkswagen XL1 kommer stå uppställd på Tekniska Museet i Stockholm mellan den 25 och 26 februari innan den skeppas iväg till nästa resmål.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!