081205-KTM

Första intrycket: KTM X-BOW

Testchef Hans Hedbergs var igår eftermiddag ute på den första vändan med superkaxiga KTM X-Bow. Medan fotograf Glenn Lindberg bytte minneskort i kameran passade fotoassistent Helgesson på att skolka från arbetet och köra en utfrågning på Hedberg.

Anders Helgesson: Och hur var det här då?

Hans Hedberg:  Tja du ser själv. Barkaby flygfällt, termometern på nollan, regnet hänger i luften och det blåser. 

A: Det menar du inte? Jag menar bilen förstås. 

H: Göörtuff! Inga dörrar eller rutor, fyrpunktsbälte och kolfibermonocoque, racigt som tusan. Maskinen är Audis tvåliters turbo och de är bra klipp i grejorna. Det är lätt att glömma hur mycket 240 hästkrafter är när de bara släpar på drygt 800 kilo bil och 90 kilo människa. Spontant är det bra känsla i bygget, trots att bilen är så lätt känns den välbyggd och tung på ett ”tysk” (KTM är dock Österrikiskt) vis. Styrkänslan lirar i superdivisionen. Grymt exakt och känslig på ett behagligt vis. Man skulle kunna säga att X-Bow är något av en korsning mellan klassiska Caterham Super Seven och sjövilda Ariel Atom. Inte illa för ett företag som tidigare bara har sysslat med två hjul och styren. Hade jag bara haft 581 000 kronor liggande hade jag tagit den direkt!

A: Några minus hittills då?

H: Förutom det uppenbara att den är totalt värdelös när man handlat på Ikea? Inte mycket, men visst, en dag som idag skulle man haft regnkläder på sig. Däcken river upp en hel del vatten från vägen och värst varmt är det ju inte, men när man kör – den är ju så läcker!

A: Att döma av piruetterna tidigare så verkar den lite tung i baken, eller?

H: Ja, den är snabb att sno runt när man går övergränsen, men torra vägar, klistriga sommardäck och lite hjältemod bakom ratten så vore det tusan om det inte skulle bli kanontider runt Knutstorp.

A: Ja, men då är det väl bäst att du fortsätter att öva då.

H: Absolut!

PS: Undertecknad lyckades tillslut bända bort en stelfrusen, men leende testchef från förarsätet och sno några kilometer och jag kan bara säga, WOW!

Mer om KTM:s  galna fyrhjuling kommer innom kort i en tidning nära dig och då kan du lita på att de vissna mobilbilderna är utbytta mot skarpare doningar!

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!