Första lufthybriden – Citroën C3 Hybrid Air

För knappt en månad sedan kunde vi berätta om PSA-koncernens nya system med hybriddrift baserad på tryckluft. Nu kommer första modellen med systemet – Citroën C3 Hybrid Air.

Det har bara gått en månad sedan vi kunde berätta om PSA-koncernens (Peugeot och Citroën) nya teknik för hybriddrift med tryckluft som komplement till den konventionella motorn. Redan nu får vi se den första modellen med tekniken –C3 Hybrid Air.

Den presenteras förvisso som en konceptbil, men att döma av det vi kan läsa i pressmaterialet verkar tekniken vara närapå redo för produktion. Systemet är således monterat i nya, ansiktslyfta C3 (som vi kunnat berätta om tidigare i dag) och drar ner bensinförbrukningen för 1,2-liters VTi-motorn till låga 0,29 liter per mil, nära en deciliter lägre gentemot normalt. Detta innebär ett koldioxidutsläpp på 69 gram per kilometer. Vid stadskörning, där systemet kommer till mest användning, ska förbrukningen ha reducerats med hela 45 procent.

Systemet består av en tryckluftstank placerad bredvid avgasröret i underredet. Tryckluften driver i sin tur en motor som ensam kan driva bilen (i ett av tre körlägen) i hastigheten upp till 70 km/h. Kraften överförs via en automatlåda och en planetväxel, med bibehållet vridmoment. 

De övriga två körlägena innefattar ett kombinationsläge och ett renodlat bensindriven läge. Även vid ren bensindrift används flock bromskraftsgenerering för att komprimera ny luft in till tryckluftstanken som kan användas senare.

Fördelarna gentemot en elhybrid är dels att lufthybrider både blir enklare och billigare, men också att systemet kan göras lättviktigt, utan tunga batterier, och utan att inkräkta på passagerarutrymmet. Systemet ska enligt Citroën inte öka bilens vikt mer än 100 kg.

Men det är inte första gången luftdrivna bilar varit på tapeten. Ett annat fransk företag, MDI, experimenterade med en rent tryckluftsdriven bil för ett tiotal år sedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!