100729-fartkameror-miljoner Foto: foto: Lars Lindström, VMNi

Fortkörare ger mångmiljonintäkter

Staten tjänar mångmiljonbelopp på bilförare som bryter mot trafikreglerna. Och intäkterna blir bara större och större. Förra året drog polisen in 671 miljoner kronor, till stor del på grund av fartkameror och högre bötesbelopp.

 Statens intäkter från så kallade ordningsböter ökar kraftigt. Förra året drog polisen in 671 miljoner kronor på ordningsböter, varav den största delen kom från trafikbrott, rapporterar Dagens Nyheter. Det är svindlande belopp som kan jämföras med år 2005 då 285 miljoner kronor drogs in. Det verkar inte råda någon tvekan om varifrån pengarna kommer.

Den 135-procentiga ökningen kan till stor del förklaras med att det nu finns fler och effektivare fartkameror. De första kamerorna installerades 2005 och sedan dess har tekniken och hanteringen blivit bättre och effektivare. Numera finns över 1 000 fartkameror placerade utmed vägarna. Förra året hjälpte dessa till att utfärda nästan 65 000 böter. För fem år sedan utfärdades endast 5 200 böter. Exakt hur mycket pengar fartkamerorna har bidragit till att dra in är oklart. Det är dock betydligt dyrare att ertappas med för hög hastighet i dag sedan bötesbeloppen för de flesta trafikbrott fördubblades 2006.

Vägverket, numera Trafikverket, har idogt hävdat att fartkamerorna bidrar till en säkrare trafik men alla håller inte med. Motormännen är en av de organisationer som har ifrågasatt användandet av fartkameror, de vill hellre se fler poliser på vägarna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!