091126-hembesök-fortkörare

Fortkörare riskerar hembesök

Polisen har tröttnat på folk som kör för fort förbi fartkameror och döljer ansiktet. Snart kan de kameraskygga fortkörarna riskera att få hembesök av polisen.

 Nu har polisen fått nog av fortkörare som på olika sätt döljer sina ansikten när de kör förbi en fartkamera. Hittills har polisen haft svårt att få tag på fartsyndarna, men snart kan en helt ny metod tas i bruk. Problemet har blivit extra tydligt på riksväg 50 mellan Hallsberg och Askersund som fick sin första fartkamera för tre år sedan. Sedan dess har drygt 200 000 fortkörare fastnat på bild och fått ett brev hem från Rikspolisstyrelsens ATK-högkvarter (automatisk trafiksäkerhetskontroll) i Kiruna. Tusentals fortkörare har dock sluppit undan eftersom de av olika anledningar inte kunde identifieras.

– Det handlar om förare som fäller ner solskyddet, döljer ansiktet med handen eller med en tidning. I några fall har vi också folk som kör med ansiktsmask förbi kamerorna. Vi befarade att fler skulle göra det, men det är ytterst sällsynt, säger polisinspektör Anders Drugge, chef för ATK-enheten i Kiruna till Sydsvenskan.

Nästa år planeras en översyn av systemet med fartkamerorna och polisen ska bland annat ta fram en strategi för hur fartsyndare som döljer ansiktet ska kunna avslöjas.

– Vi vill ha en uppsökande verksamhet på dem som exempelvis kör för fort i samma bil på samma sträcka. Det blir den lokala trafikpolisen som får följa upp ärendena och besöka den som vi tror kört för fort, säger Mattias Andersson, ansvarig för trafik på Rikspolisstyrelsen till Sydsvenskan.

Den lokala trafikpolisen ska bedöma hakans form, klädsel och annat som kan identifiera den misstänkte för att sedan söka upp denna. På detta sätt har polisen redan lyckats haffa en bilhandlare i Skåne som vid flera tillfällen har kört för fort och dolt ansiktet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet