081111-begagnat-minskar

Fortsatt trögt på begagnatmarknaden

Det blir allt svårare att sälja en begagnad bil när marknaden för begagnade bilar störtdyker. I oktober såldes 17 procent färre bilar till privatpersoner än samma månad förra året, enligt biltestföretaget Bilcert.

I oktober såldes totalt 85 609 begagnade personbilar till privatpersoner i Sverige. Det är en minskning med 17 procent jämfört med samma period förra året. Det är den hittills största nedgången för en enskild månad under 2008. För hela året är nedgången 8,1 procent jämfört med fjolåret, enligt siffror från biltestföretaget Bilcert.

 –  Man skjuter den här sortens investering på framtiden och behåller sin gamla bil. Antalet utannonserade bilar har ökat dramatiskt då det finns fler säljare än köpare, säger Fredrik Grundsell, vd på BilCert.

Handeln med begagnade bilar minskar på alla fronter. 53 068 personbilar bytte ägare i oktober månad. Det är en minskning med hela 18,8 procent. För hela 2008 är minskningen 8,6 procent. Det går inte mycket bättre för bilhandlarna. Den auktoriserade MRF-handeln sålde 16,9 procent färre bilar i augusti än samma månad förra året. Hittills i år är minskningen 9,8 procent.

 –  En handlare jämförde finanskrisen med krisen i början på 90-talet. Han sa att bilförsäljningen då gick ner gradvis och att det nu känns som de stängt av kranen med en gång. Jag tror det sammanfattar känslorna och hur det är i bilhallarna både för nytt och begagnat, säger Fredrik Grundsell. 

I takt med att försäljningen av begagnade bilar minskar sjunker även priserna på de bilar som säljs. Det kan alltså vara läge att slå till på en begagnad bil då priserna är lägre än på länge. Det finns dock bilar som står sig relativt bra i värde – miljöbilarna. Miljöbilarnas begagnatvärde står sig bäst, vilket enligt analytikerna beror på att de är bränslesnåla, men också att folk blir allt mer miljömedvetna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!