101101-bilmarknaden-okt Foto: Glenn Lindberg

Fortsatt uppgång i oktober – Saab och Volvo ökar

Den svenska nybilsförsäljningen fortsätter att öka och Saab och Volvo följer med i uppgången. Samtidigt ökar andelen bränslesnåla bilar kraftigt.

Det är återigen en ny månad och som vanligt tar vi en tillbakablick på månaden som gått. Bil Sweden har släppt statistiken för nybilsförsäljningen i oktober och det står klart att svenskarnas sug efter nya personbilar inte har avtagit. Under hela oktober månad nyregistrerades 26 420 bilar, vilket är 21,3 procent fler än samma månad förra året.

– Den starka uppgången på bilmarknaden i år beror bland annat på ett uppdämt köpbehov efter fjolårets finanskris och att både hushåll och företag är optimistiska om framtiden och vill investera i nya bilar, säger Bertil Moldén.

Miljöbilarna fortsätter också, som vanligt, att öka. Försäljningen av nya miljöbilar ökade med 38,5 procent och det gör att andelen nya bilar som är miljöklassade numera är 41 procent. Det kan jämföras med en miljöbilsandel på 35,9 procent vid samma tid i fjol. En riktigt kraftig ökning stod personbilar med koldioxidutsläpp högst 120 g/km för. Frösäljningen av dessa ökade med hela 74,5 procent. Vi konstaterar också att svenska bilköpare inte verkar ha fått nog av dieselbilar. Dieselbilarna ökade med 48 procent och har nu 53,8 procent av marknaden. I oktober i fjol var dieselandelen 44,1 procent.

Volvo V70 fortsatt i topp

Katastrofen i augusti var bara tillfällig. Det gick ett sus genom bilsverige när försäljningssiffrorna för augusti presenterades. Den eviga ettan ha förpassats till andraplatsen av Volkswagen Golf. I september var det dock tillbaka till ordningen och även i oktober var V70 den mest sålda personbilen. V70 är nu etta med 2 386 sålda bilar, VW Passat två med 1 295 och VW Golf trea med 1 119.

Saab och Volvo ökar

I märkesligan finns Volvo som vanligt i topp, tätt följt av Volkswagen på andraplats och mindre tätt följt av Toyota på tredjeplats. Volvo ökade sin försäljning med 18,3 procent men vi noterar inte minst att Saabs försäljning är på uppgång. I oktober såldes 887 Saabar i Sverige, vilket är en ökning med 50,9 procent jämfört med samma månad förra året då endast 588 nya Saabar såldes.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!