Framtidens vägar kan byggas av återvunnen plast

Ett nederländskt företag tror på återvunnen plast i framtidens vägar. Ett projekt tillsammans med staden Rotterdam har nyligen startats upp.

En gång i tiden förvandlades grusvägarna till asfaltsvägar (till viss del också betongvägar), i framtiden kanske dagens asfaltsvägar förvandlas till plastvägar.

Ett företag i Nederländerna, VolkerWessels, tror nämligen starkt på materialet och har tillsammans med staden Rotterdam inlett ett projekt som går ut på att testa återvunnen plast som bland annat fiskats upp från världens hav.

Vägbanan prefabriceras i stora stycken och transporteras till platsen för där vägen ska anläggas. Tekniken snabbar upp vägbyggandet samt anses vara betydligt snällare mot miljön än dagens teknik med asfalt.

Vägbanan som byggs i fabrik är ihålig för att kunna rymma ledningar och rördragningar. Plasten sägs klara kyla ned till 40 minusgrader och hetta upp till 80 grader. Dessutom sägs livslängden jämfört med traditionella asfaltsvägar vara tre gånger längre.

Om det blir plastvägar i framtiden lär det dröja. Projektet är i ett väldigt tidigt skede och ska först testas i ett ”gatulab”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!