071116-franska-bilar-renast

Franska bilar renast i Europa, tyska skitigast

Franska och italienska bilar släpper ut minst koldioxid i Europa. Tyska bilar släpper ut klart mest och visar inga tecken på förbättring, det visar en ny belgisk studie.

Det är den belgiska miljöorganisationen Transport and Environment (T&E) som har gjort undersökningen. De förbrukningsdata över bilar sålda 2006 som biltillverkarna har rapporterat in till EU ligger till grund för undersökningen. Resultatet talar sitt tydliga språk. Franska PSA-koncernen där Peugeot och Citroën ingår visar ett genomsnittligt utsläppsvärde på 142 gram koldioxid per kilometer. 

Tyska tillverkare befinner sig på andra sidan listan, de är hjälplöst längst ner och visar inga tecken på bättring. Ökningen av utsläppen är visserligen marginell men ändå noterbar. Utsläppen från tyskarna ökade 2006 med 0,6 procent jämfört med 2005. 

Intressant är att BMW:s försök att göra sina bilar så bränslesnåla som möjligt har gett resultat. Bayrarna lyckades minska sina utsläpp från 2005 med hela 2,5 procent, detta utan att någon hybrid- eller etanolmodell har funnits tillgänglig. Detta positiva resultat åts dock upp av att Mercedes och Volkswagen ökade sina utsläpp. 

Fiat hamnar i undersökningen på en hedrande andraplats med 144 gram per kilometer i genomsnittligt utsläpp. Japanska tillverkare lyckades minska sina utsläpp med 2,8 procent, av vilka Toyota står för den största insatsen. Med Prius i spetsen har det genomsnittliga utsläppsvärdet minskat med föredömliga fem procent till 153 gram per kilometer. En annan fransman, Renault, placerar sig på tredje plats med 147 gram koldioxid per kilometer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!