Franska Ligier firar 50 år med GT-vagn

Nya GT-bilen teasas. Har premiär i september.

När du hör namnet Ligier kanske du på Formel 1 – och det med all rätt. Det franska teamet tog nio segrar och 50 pallplatser mellan 1976 och 1996. Första segern kom faktiskt i Sverige 1977, då med Jacques Laffite bakom ratten, och 1988 körde Stefan Johansson för teamet.

Men i år är det som sagt 22 år sedan en Ligier susade runt en F1-bana. På senare tid har det lilla franska märket mestadels ägnat sig åt att tillverka mikrobilar och olika transportfordon. Ett antal ensitsiga racingbilar har det också blivit, då i samarbete med Franska Onroak Automotive.

I år fyller märket hur som helst 50 år och det tänkte man fira med en GT-vagn. Bilen är en så länge hemlig (se bilden ovan), men det vi vet är att den är framtagen för att passa FIA:s Grupp E II-SH-regelverk (silhuett-bilar). Under huven återfinns en V6-motor på 3,7 liter och 330 hästkrafter som i sin tur är kopplad till en sexstegad sekventiell växellåda med paddlar.

Bilen ska visas i september och börja säljas senare i november. Priset kommer då att ligga på drygt 920 000 kronor (exklusive skatter).

Guy Ligier Foto: DPPI / Onroak Automotive

Ligier bildades 1969 av Formel 1-föraren och tillika rugbyspelaren Guy Ligier. Ligier gjorde tolv starter i Formel 1 som privatförare mellan 1966-1967 och lyckades sammanlagt ta en poäng. Guy Ligier var boss över egna F1-teamet mellan 1976-1992 innan han sålde det vidare till Cyril de Rouvre. 1997 köptes Ligier av Alain Prost och döptes om till Prost Grand Prix.

Guy Ligier avled 2015, 85 år gammal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!