Foto: Mattias Rabe

Fritt fram för dieselförbud i Tyskland

Nytt beslut i Tyskland kan öppna för förbud av äldre dieselmotorer. Inte bara i tyska städer utan över hela Europa.

Förbud mot äldre dieselmotorer i tyska städer blir möjligt då den högsta förvaltningsdomstolen har gett grönt ljus för detta i Stuttgart och Düsseldorf.

Beslutet kommer inte direkt som någon chock, vi har tidigare skrivit om en enighet över partigränserna i Tyskland om förbränningsmotorernas framtid och när det kommer till utsläpp av kväveoxider är siffrorna alarmerande. Förra året hade 70 tyska städer gränsöverskridande utsläpp av gifterna intimt förknippade med just dieselmotorer.

Beslutet kan resultera i en dominoeffekt – inte bara i Tyskland. Många städer i Europa har liknande problem med utsläpp av kväveoxider. För tysk del har förbud diskuterats i både Berlin och Hamburg med start så tidigt som 2019.

Förbundsregeringen har dock uttalat sin motvilja till ett förbud då det slår mot landets ekonomi och mot låginkomsttagare som ofta kör äldre bilar.

Vilka motorer som kan omfattas av förbud, om och var de nu träder i kraft, är i dag högst osäkert men med tanke på att 10 av landets 15 miljoner dieselbilar inte uppfyller Euro 6-standard så lär förbudet ske stegvis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!