Renault Twizy

Fritt fram för franska 14-åringar att köra Renault Twizy

En lagändring gör att 14-åringar numera får lov att köra Renault fyrhjuliga elmotorcykel Twizy. Tidigare låg åldersgränsen på 16 år.

Renault Twizy, den lilla elbilen som egentligen inte är en elbil, finns i två olika utföranden. Det ena utförandet klassas som tung fyrhjulig motorcykel, har 17 hästkrafter och kräver B-körkort, det andra är en så kallad EU-moped klass I som kräver AM-behörighet och har fem hästkrafter och en toppfart på 45 km/h. I Sverige får sistnämnda variant köras från och med 15 års ålder om körkortstillstånd erhållits samt utbildning och godkänt teoriprov genomförts. I Frankrike, Twizys hemland, var det tills alldeles nyligen 16-årsgräns för denna variant som kallas Twizy 45.

Men sedan Frankrike genomfört en lagändring den 1 november förra året är det nu fritt fram för 14-åringar att framföra Twizy på väg bland övrig trafik. AM-behörigheten med bland annat genomfört teoriprov är fortfarande ett krav.

Vad tycker du om att 14-åringar får framföra motorfordon på allmänna vägar? Något för Sverige att ta efter?

Renault Twizy i EU-mopedutförande kostar från 62 500 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!