Foto: Patrik Lindgren

Full pott för XC60 i amerikanskt krocktest

Amerikanska IIHS ger den nya Volvon betyget Top Safety Pick Plus – den får alltså högsta betyg i samtliga kollisionsprov.

Volvo XC60 har sällat sig till den relativt lilla skara bilar som lyckats kamma hem full pott i IIHS säkerhetstest

. För att få betyger Top Safety Pick Plus måste bilen nå högsta betyg i alla fem krocktester, alltså två olika frontalkrockar, krock från sidan, ett test av styrkan i takkonstruktionen och ett test av nackstöden vid påkörning bakifrån. Bilen måste också få toppbetyg för aktiva och passiva säkerhetssystem, till exempel autobromssystem.Bilen undvek automatiskt olyckor i IIHS tester i 20 och 40 km/h, och betyget höjdes från "avancerat" till "överlägset". Samma system fanns också på förra generationens XC60, men på den bilen var det extrautrustning – därför höjdes betyget.Top Safety Pick Plus gäller bara för XC60 med tillvalsstrålkastare. De halogenlampor som finns på de enklare modellerna är ännu inte testade.IIHS, eller Insurance Institute for Highway Safety, är en icke-vinstdrivande organisation grundad av försäkringsbolag i USA 1959. Nya XC60 har ännu inte fått några officiella betyg från den europeiska krocktestaren Euro NCAP.Nedan syns en film från Volvos egna testanläggning i Torslanda.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!