071212-mazda-furai

Furai – nytt sportbilskoncept från Mazda

I Detroit i januari ska Mazda visa upp sitt nya sportbilskoncept Furai. Konceptet grundar sig på en av tävlingsbilarna från ALMS-serien och körs på ren etanol, E100.

Den 13 januari slår portarna till Detroitsalongen upp för pressen, en vecka senare för allmänheten. Då ska den japanska zoom zoom-tillverkaren visa upp sin nya konceptbil Mazda Furai. Inspirationen till bilen har formgivarna hämtat från de amerikanska racingbanorna och är baserad på samma chassi som Courage C65 som Mazda körde för två år sedan i ALMS-serien (American Le Mans Series). Motorn är också densamma, i stort sett. Det innebär en treskivig rotationsmotor (wankel) på 450 hästkrafter. Dock konverterad för etanoldrift. Bränslet som används i Furai är E100, det vill säga ren etanol utan inblandning av bensin. Med detta vill Mazda visa att man i framtiden kan kombinera miljötänk med sportbilsambitioner.

Mazda Furai ingår i den serie konceptbilar som Mazda kallar Nagare som på olika sätt beskriver flödet i naturen, vattnet, luften, sanden och människorna. Två tidigare koncept i Nagare-serien är Nagare och Taiki.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!