Smutsiga Chrysler och Fiat-bilar utpekade

Sedan tidigare har FCA-bilar (Fiat och Chrysler) hamnat i blåsväder efter ett avgastest. Vilka modeller det rört sig om har varit höljt i dunkel – tills nu.

I våras kunde vi berätta att tyska transportmyndigheten KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) upptäckt att vissa bilmodeller från Fiat/Chrysler-koncernen, FCA, har varit kalibrerade för att ge låga utsläpp under test i laboratorium. Full rening av avgaserna varade bara i 22 minuter, ett normalt avgastest tar 20 minuter.

Då preciserade inte KBA vilka de berörda modellerna var men nu har nyhetsbyrån Reuters lyckats avslöja att det handlar om Fiat 500X, Fiat Doblò och Jeep Renegade.

Vilka motorer det handlar om nämns inte men tidigare har koncernens 2,0-liters dieselmotor visat höga NOx-utsläpp under andra tester. Motorn, Multijet II, debuterade 2008 och finns i en mängd olika bilmodeller.

Några kontakter mellan tyska och italienska myndigheter har ännu inte tagits. FCA hävdar att de inte har manipulerat några bilar och hänvisar till ett italiensk test av Fiat 500 som ett bevis på detta.

Som en effekt av den så kallade dieselgateskandalen har KBA testat en mängd bilmodeller från olika tillverkare sedan september förra året.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!