Foto: AFP / ImageForum

Gamla Yugo-fabriken blir Fiats modernaste

Minns ni Yugo, bilen från forna Jugoslavien, vars tveksamma kvaliteter gav upphov till skämt runt om i världen. Nu är deras före detta fabrik Fiats modernaste i världen.

Tro det eller ej, men det har faktiskt bara gått fyra år sedan sista exemplaret av klassiska jugoslaviska färdmedlet Yugo rullade av bandet. Visserligen i en kraftigt uppdaterad version sedan den relativa storhetstiden på 1980-talet, men ändå hopplöst föråldrat.

Efter att Yugo-tillverkningen lades ned av företaget Zaztava så kom Fiat att bli huvudägare av bilfabriken i Kragujevac i nuvarande Serbien. Omedelbart inleddes arbetet med att modernsiera bilfabriken. Året var då 2008. Nu 2012 är fabriken den mest avancerade i hela Fiat-koncernen. 

Detta efter åtskilliga satsade miljarder kommit till nya produktionsutrustningar, maskiner, infrastruktur, landschaktning och takbyggnation över ett område om 1,4 miljoner kvadratmeter. Invigningen skedde häromdagen med Fiatgruppens vd Sergio Marchionne och Serbiens premiärminister Mirko Cvetkovic närvarande, och i slutet av i år kommer omkirng 2 400 personer jobba vid fabriken. Huvudnumret produktionsmässigt blir nya Fiat 500L, som beräknas byggas i en takt om så många som 200 000 årligen, med start senare i år.

PS. Bilden ovan föreställer fabriken innan Fiats intåg. Bara så att ingen misstolkar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!